02
Apr

Studieresa till Berlin 2-4 april 2017

Plats: Berlin

Datum och tid; -

Tyskland står inför en rad utmaningar. Som Europas ledande land är det många som nu vänder blickarna mot Berlin i förhoppning om att Tyskland ska ta upp stafettpinnen och leda Europa i frågor som rör säkerhet, migration och ekonomi. Förbundskansler Angela Merkels beslut att ta emot närmare en miljon flyktingar under hösten 2015 hyllades, men i efterdyningarna av flyktingmottagandet höjs nu alltfler kritiska röster. Särskilt efter terrorattentatet den 19 december på julmarknaden i Berlin.

Merkels popularitet har minskat samtidigt som det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland (AfD) rönt framgångar i både EU- och delstatsval. Samtidigt åkte Merkels parti CDU på en rad bakslag i samma delstatsval. I slutet av november i år meddelade Merkel att hon ställer upp för en fjärde mandatperiod.

Med valet av Donald Trump till president i USA kommer pressen på Tyskland sannolikt öka. Trumps uttalanden om europeisk säkerhet i allmänhet och Nato i synnerhet gör att många nu ifrågasätter USA:s vilja att fortsätta som ”Europas beskyddare”. Ett förändrat amerikanskt åtagande kommer öka behovet av ett tyskt dito. Men är Tyskland redo att ta ett större ansvar för Europa? Den tyska säkerhets- och försvarspolitiken anses av många som alltför återhållsam, men kanske kommer det nu bli en förändring?

Vi åker till Berlin för att ytterligare öka vår förståelse och kunskap om läget i Tyskland samt för att få en bild av hur framtiden ser ut. I genomförandet av resan har vi ett givande samarbete med Sveriges ambassad i Berlin. Vi arbetar för närvarande med programmet som kommer att innebära drygt två fullmatade dagar i den tyska huvudstaden. Vi planerar bland annat att träffa myndighetsföreträdare, think tanks och representanter för civilsamhället.

Resan vänder sig till beslutsfattare, politiker samt representanter från våra medlemsorganisationer, media, myndigheter och näringsliv. Deltagaravgiften är preliminärt 5900 kronor per person (exklusive flygkostnad) och den täcker övernattningar och de flesta måltiderna under vistelsen. För allmänna resevillkor, vänligen se nedan.

Är du mellan 18 och 30 år och tillhör en av Folk och Försvars medlemsorganisationer? Då erbjuder vi två personer ett resestipendium på vardera 1000 kr. Deltagarantalet är begränsat till 15 personer (inklusive två platser för Folk och Försvar).

För ytterligare information och intresseanmälan kontakta Fredrik Müller-Hansen eller 08-588 824 93. Vänligen notera att sista dag för intresseanmälan är fredagen den 17 februari 2017

Varmt välkommen med din intresseanmälan!

Resevillkor vid Folk och Försvars studieresa till Berlin

Resan
Varje deltagare ansvarar för att ombesörja sin egen resa till och från Berlin. Studieresan inleds på hotellet i Berlin kl. 14:00 söndagen den 2 april och avslutas senast kl. 17:00 på tisdagen. En förutsättning för att få delta på studieresan är att man är med samtliga två dagar.

Anmälan
Anmälan till resan är bekräftad först då fakturan då deltagaravgiften på 4000 kr är betald och har inkommit på Folk och Försvar konto. Först då är platsen på resen garanterad. Regler för återbud återfinns nedan. Resterande belopp faktureras efter genomförd resa.

Återbud
Vid återbud orsakat av sjukdom, och vid uppvisande av läkarintyg, återbetalas hela deltagaravgiften.

Försäkring
Normalt är deltagarna försäkrade genom sin anställning och gällande kollektivavtal. Det är därför viktigt att du själv undersöker ditt försäkringsskydd.

Pass
Pass ska alltid medföras (även vid resor inom EU).

Klädsel
Vid besök hos politiker, organisationer, myndigheter och vid mottagningar rekommenderas kostym.

För mer information om våra tidigare studieresor, vänligen besök vår hemsida.

FoF PLAY
FoF PLAY
FoF PLAY
Information
Kostnad: Seminariet är kostnadsfritt, men observera att antalet platser är begränsade.
Anmälan: Du anmäler dig här .
Frågor: Vid frågor vänligen kontakta fredrik.mullerhansen@folkochforsvar.se,
08-588 824 93.

Tyskland står inför en rad utmaningar. Som Europas ledande land är det många som nu vänder blickarna mot Berlin i förhoppning om att Tyskland ska ta upp stafettpinnen och leda Europa i frågor som rör säkerhet, migration och ekonomi.

Relaterade filer

Inga relaterade filer

Taggar

Tillbaka

Kalender

Kommande och senast genomförda event

Kommande event

18
Dec

Den liberala världsordningen under press - globala trender 2030

Folk och Försvar, LIlla Nygatan 14, Gamla stan

18 December 2018, klockan 10:00 - 11:00

19
Dec

Samtal med: Petra Tötterman Andorff

Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37 Stockholm

19 December 2018, klockan 16:00 - 16:30

13
Jan

Rikskonferensen 2019

Sälens högfjällshotell

13 Januari 2019 - 15 Januari 2019

15
Mar

Studieresa till Kina

Peking, Kina

15 Mars 2019 - 24 Mars 2019

Genomförda event

06
Nov

OBS! INSTÄLLT! Samtal med: Anders Kompass

Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37

6 November 2018

24
Oct

Cybersäkerhet – vad kan Norge och Sverige lära av varandra?

Medelhavsmuséet, Fredsgatan 2, Stockholm

24 Oktober 2018, klockan 15:30 - 17:00

09
Oct

Studieresa till Warszawa för unga engagerade

Warszawa

9 Oktober 2018 - 11 Oktober 2018

29
Sep

Om krisen eller kriget kommer - vilka är hotbilderna?

Hamnen i Stora rör, Öland

29 September 2018, klockan 11:30 - 12:50

28
Sep

Ledarskap och säkerhet 2018

Folk och Försvar, Lilla Nygatan 14

28 September 2018

18
Sep

A close security cooperation from far away - The development of the bilateral security relation between Brazil and Sweden

Folk och Försvar, Lilla Nygatan 14, Stockholm

18 September 2018, klockan 09:00 - 10:00

FoF Play

Direkt och i efterhand

Vår webbplats sparar viss data (cookies) som vi använder för statistik och utveckling. Läs mer...